Motosiklet kaskı seçerken nelere dikkat edilmeli?

 

Motosiklet Kaskı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

 
 
Motosiklet kaskı, olası kazalarda hayati riski ortadan kaldırmaya yönelik en önemli sürüş ekipmanıdır. Genel olarak;

  • Tam kapalı (full face),
  • Çene açılır (flip up/modular),
  • Çenesiz (open face),
  • Yarım (half veya shorty half),
  • Off-road (Dirt Bike, Motocross veya MX)
  • Dual-sport (Crossover, ADV, Hybrid, Enduro) kasklar olmak üzere 6 çeşit motosiklet kaskı bulunur.


     
     

    Bu kaskların içerisinde baş ve boyun bölgesini en iyi koruyan ve en çok tercih edilen kask çeşidi, tüm kafayı saran tam kapalı (full face) kasktır. Klasik sertifikasyon detaylarını her yerde bulabilirsiniz, buralara dalıp aklınızı karıştırmak istemiyoruz. En prestijli ve bilinen onay sertifikaları Amerikan DOT, Avrupa ECE22.05, bağımsız bir vakıf olan SNELL, FIM Uluslararası motosiklet federasyonun testleri ve İngiliz SHARP testleridir. Gelin biz gerçekten günlük hayatınızda işinize yarayacak birkaç noktanın altını çizelim ve basitleştirelim…

     

     

     

    Motosiklet Kaskı Hakkında Tüm Detaylar

     
     

    Kasklar ana olarak 4 temel maddeden üretilmektedir. En kuvvetli ve güvenliği yüksek olarak tavsiye edebileceğimiz malzemeler, fiberglass ve karbon bileşenlerdir. Sonrasında gelen termoplastik ve polikarbon bileşikler daha zayıf materyallerdir. 

     

    • Öncelikli olarak tüm motosiklet ekipmanları estetik görünüm için dar veya sıkı değildir. Bu noktada amaç kesinlikle güvenliğinizdir. Kaskınız kesinlikle kafanıza tam oturmalıdır.

    • Kafa ölçünüzü görsellerdeki gibi kaşlarınızın hemen üstünden kafanızın arka kısmının en geniş olduğu kısımdan mezura yardımı ile alabilirsiniz.

    • Tüm kasklar tepe noktasından değil yanak pedlerinin olduğu kısımdan esneme ve açma yapar. Kaskın tepe kısımları genişlemez. Bu sebeple kafanızın üst kısmından size herhangi bir batma hissi veren bir kask ya ölçü olarak uygun değildir yada kabuk yapısı sizin anatominize uygun değildir.

    • Ölçüler tamamen teknik verilerdir. Ancak unutulmaması gereken her kişinin anatomik farklılıkları ve kafa kemik yapısı değişik olabilir. Yani her marka ve model kask her sürücüye uygun olamaz. En doğrusu kaskı denemeniz ve mümkünse 10-15 dk kafanızda tutarak karar vermenizdir.

    • Bir diğer kritik nokta mutlaka motosikletinizin sürüş pozisyonuna uygun kaskı tercih etmelisiniz. Dik oturuş olarak geçen (naked, enduro vb..) modellerde buna uygun dizayn edilmiş kaskları, yatarak sürüş yapılan racing motosikletlerde yine buna göre dizayn edilmiş sürücünün damla şeklini almasına yardımcı olan daha uzun bir arka kuyruğa/spoilera sahip kaskları tercih etmelisiniz. Alışverişinizi yaparken mutlaka hızlı bir şekilde Google’dan size önerilen modelin sürüş tipini kontrol edin, sonrasında mağdur olmayın. En üst segment bir kask dahi tasarımına uygun olmayan bir sürüşte çok verimsiz bir hal alarak, ses, boyuna binecek ekstra yük gibi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. 

    • Uygun ölçü ve sürüş pozisyonunu belirledik, şimdi gelelim güvenlik kontrollerine… Kaskınızı takın (mağazalarda mutlaka bone isteyin veya kendi buffınızı kullanın) başınızı sabit tutarak her iki elinizle çene kısmından kaskı sağa sola oynatın. Kaskınız burnunuzla olan eksenini çok fazla kaybetmemeli, elmacık kemikleriniz kaskın iç yan kısmına dönememelidir!Unutmayın elinizle verdiğiniz güç maksimum 10 km’lik bir darbenin simülasyonu olabilir. Eğer kaskınız elinizle verdiğiniz tepkiye dayanamıyorsa yolda ters bir durumda başınızı asla koruyamaz. Bu durumda da kask yerine şapka takmaktan bir farkınız kalmaz! Konfor için güvenlikten taviz vermeyin.

    • Kaskınızı kabuğuna dokunarak, iterek veya bastırarak çıkarıp takmayın. Bunun yerine sadece bağlantı kayışlarını tutarak yanlara doğru açarak takın veya çıkarın. En doğru yöntem budur. Diğer hareketler hem işinizi kolaylaştırmaz hem canınız acır. 

    • Kaskınız başınıza oturduktan sonra bağlantı kayışlarını hafifçe dışa yana çekerek kulaklarınızı tek parmağınızla kulak boşluklarında rahatlatabilir veya katlandıysa düzeltebilir, ardından bağlantı kayışlarını takabilirsiniz.

    • Bağlantı aparatı olarak Double D-Ring en güvenli yöntemdir. Hemen ardından çelik mikrometrik gelmektedir ve yine oldukça güvenlidir. Plastik bağlantı aparatlarından kaçınmanızı öneririz. Unutmayın ilk darbe anında kilidi açılan bir kask kafada kalamaz ve görevini yapamaz!

    • Her sürüşte kaskınızı temiz bir buff/balaklava ile kullanmanız hem takıp/çıkarma kolaylığı sağlaması hem de kaskınızın cildimizin teri/yağı gibi faktörlerinden daha az etkilenmesi ile daha uzun ömürlü olmasını sağlaması bakımından kritik önemlidir.

    • Kaskın bol ve iyi hava alan havalandırma kanallarına sahip olması bir o kadar önemlidir. Çünkü içine bolca hava alabilmeli ve iç havayı temiz tutup terlemeyi minumum düzeye çekebilecek desteği sağlayabilmelidir.

    • Son başlık kış sürüşleri için pinlock, burun pedi, rüzgar için çene pedi mutlaka gereklidir. Pinlock ve burun pedi camınızın buğu yapmasını engellerken, çene pedi sizi rüzgardan koruyacak, hastalanmanızı dahi önleyecektir. Kask alırken kutusundan bu aksesuarların çıkıyor olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

    Keyifli sürüşler dileriz, tekeriniz her zaman düz bassın…

     

     

     

     

    IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.